Mummies-thijs.jouwweb.nl
Home » mummificeren

Mummificeren

Heeeeeeeeeeeeeeel lang geleden werden de overleden mensen in Egypte niet begraven, niet gecremeerd, maar..............gemummificeerd. Dat deden de Egyptenaren omdat ze dachten dat ze na de dood nóg een leven hadden en dan hadden de Egyptenaren hun lichaam natuurlijk nog wel nodig. Als het lichaam bewaard bleef zouden er drie geesten overleven:

* Ka: de levenskracht

* Ba: de persoonlijkheid

* Akh: de verheerlijkte ziel

De overledene werd eerst naar een zuiveringstent gebracht, een ibu. Daar werd hij gewassen. Daarna werd hij naar een wabet gebracht. Dat is een balsemingsplaats. In de linkerzij werd een snee gemaakt om de ingewanden er uit te halen. Er kwam natuurlijk bloed uit het lichaam. Daarmee beledigde de snijder de goden en daarom werd hij bekogeld met stenen. Natuurlijk ging hij er als een speer vandoor. De hersenen werden er zo walgelijk uitgehaald, maar ik ga het lekker toch vertellen. Zorg dat je niet overgeeft, want de eerste keer dat ik het had gehoord moest ik namelijk overgeven. Ben je er klaar voor? Dan komt het nu: Ze haalden de hersenen met een haak door de neus van de dode naar buiten.

De organen die verwijderd worden, zijn de lever, longen, maag en darmen. Die worden gebalsemd en bewaard in potten. Die potten heten canopen(kruiken). Elke pot wordt beschermd door een zoon van de god Horus. De deksel van de pot is in de vorm van het hoofd van de beschermgod. 

* lever: het hoofd van een mens

* longen: de kop van een baviaan

* maag: de kop van een jakhals

* darmen: de kop van een valk

De canopen(kruiken) worden in een canopenkist gedaan en dicht bij je sarcofaag gezet.

Het lichaam is nu leeg, het wordt dan uitgespoeld met palmwijn en veertig dagen in natron gelegd om uit te drogen. Na die veertig dagen is de huid helemaal verschrompeld en gerimpeld. Het lichaam wordt van de wabet naar de per nefer (het mooie huis) gebracht. De huid word ingesmeerd met olie zodat de huid lekker zacht word. De gaten waar eerst de organen zaten worden opgevuld met zaagsel en oude doeken. Op andere plekken maken ze sneetjes waar ze modder in stoppen. Van uien maken ze kunstogen, soms kregen ze ook kunsthaar. Als alles klaar is wordt het lichaam bedekt met gesmolten hars. Het enige wat je nu nog nodig hebt om een mummie te zijn zijn linnen doeken. Er zijn 20 lagen linnen nodig. Het duurde 15 dagen om de mummie in te wikkelen.

Egyptenaren verzamelden hun hele leven linnen doeken voor na hun dood. Die kochten ze in Egyptische tempels die vol stonden met beelden die elke dag een nieuw linnen gewaad kregen. De linnen stroken werden met hars aan elkaar geplakt. Tussen de doeken werden amuletten gestopt. Dat zijn kleine beschermbeeldjes. Als je helemaal bent ingepakt word je in twee doeken verpakt die met linnen stroken worden vastgebonden. Rijke mummies kregen ook nog een gezichtsmasker en soms vingerhulzen en teenhulzen.

Nu is de mummie klaar en moet hij natuurlijk in een kist of twee of drie ......... dat hangt af van hoe rijk hij/zij is. Op de kist komen afbeeldingen van goden, hiërogliefen en geheime spreuken om je te beschermen. De houten kisten worden in elkaar gezet en tot slot in de sarcofaag (stenen kist) gezet.

De organen waren verwijderd uit het lichaam,  maar het hart moest er in blijven. De god Anubis (met jakhalskop) brengt je geest naar een weegschaal. Daar weegt hij het hart tegen de veer van de waarheid. Als het hart zwaarder was dan de veer betekende dit dat je slechte dingen had gedaan. De god Thoth (met de ibiskop) schreef alles op wat er gebeurde. Als je hart te zwaar was at het monster Ammut het hart op. Maar er was een mogelijkheid om je te beschermen. De mestkeveramulet zorgde er voor dat je geheimen niet naar buiten konden tijdens het wegen.

Zeventig dagen na je dood werd je in de tombe begraven aan de west oever van de rivier de Nijl. Je werd daar begraven, omdat daar de zon onder gaat. Je werd daar met een boot en een slee naar toe gebracht. Je lag niet alleen in je tombe. Je kreeg van alles mee wat je nodig had na je dood: voedsel, wijn, het dodenboek (een gids met spreuken die je door de verschrikkingen van de onderwereld heen helpen) en shabti's. Eerst werden de dienaars vermoord om voor jou in het hiernamaals te werken, later kreeg je beeldjes mee in je tombe. Dat zijn shabti's. Hopelijk komen er geen grafrovers om iets uit je graf te stelen.